Beleggingspand voor de verhuur: wat komt er allemaal bij kijken?

Nieuwsoverzicht

Nieuwsbericht geplaatst op vrijdag 6 november 2020.


Het kan een heel goed idee zijn om een beleggingspand te kopen en dit vervolgens te verhuren. Het is niet zo dat je er direct slapend rijk van wordt, maar een mooi rendement maken op het pand is zeer goed mogelijk. Er zijn wel een paar zaken om rekening mee te houden. Wij vertellen je er hieronder meer over.

Rechten en plichten verhuurder

In Nederland zijn huurders goed beschermd. Het is daardoor belangrijk om ook goed op de hoogte te zijn van je eigen rechten en plichten als verhuurder. Zo dient het huurcontract waterdicht opgesteld te worden. Online zijn er veel standaard huurcontracten te vinden, maar het kan slim zijn om de hulp van een jurist in te schakelen bij het opstellen van het contract. De voorbeeldcontracten hoeven namelijk niet toegesneden te zijn op jouw specifieke situatie. Je hebt bijvoorbeeld een ander type contract nodig wanneer je verhuurt aan een zakelijke partij dan wanneer je zou verhuren aan een particuliere huurder. Bedenk daarnaast of je het pand inclusief of exclusief energie en water wilt verhuren. Met hulp van een energievergelijker kun je voordelig de contracten afsluiten en daarmee je huurders wat extra service bieden.

Buffer voor onderhoud

Net als je eigen woning heeft een beleggingspand onderhoud nodig. Het valt aan te raden om hier zeker 20 procent van de huurinkomsten voor te reserveren. Bij een pand dat ouder is dan 20 jaar is het verstandig om hier een kwart van de huurinkomsten voor opzij te zetten. Hierdoor is er altijd een financiële buffer om de variabele onderhoudskosten te kunnen betalen. Ook wanneer je tijdelijk geen huurder hebt voor je pand is deze buffer prettig. Het kan natuurlijk zijn dat je te maken krijgt met leegstand.

Denk ook vooraf na over de indexatie van de huurprijs. Over het algemeen is het mogelijk om automatisch een jaarlijkse huurverhoging door te voeren. Er moet in dit geval wel een indexeringsclausule zijn opgenomen in de huurovereenkomst. Voor de vrije sector gelden er weer andere regels. Met onze rendementsberekening kun je snel uitrekenen hoeveel jouw rendement bedraagt bij verschillende huuropbrengsten.

Marktwaarde in verhuurde staat

Wanneer je jouw beleggingspand op niet al te lange termijn weer wilt verkopen, kan het niet de beste keuze zijn om deze te verhuren. De marktwaarde van een woning die wordt verhuurd ligt namelijk lager dan dat van een pand dat vrij van huur en gebruik aangekocht kan worden. Hoeveel het verschil bedraagt is afhankelijk van diverse factoren, waaronder de waarde van de woning, het soort woning, de vraag naar verhuurd onroerend goed en het type huurcontract.

Financiering beleggingspand

De hoogte van de maximale verstrekking ligt bij een verhuurhypotheek of beleggingshypotheek een stuk lager dan bij reguliere hypotheken. De maximale verstrekking bedraagt maximaal 90 procent van de marktwaarde in verhuurde staat. Afhankelijk van de geldverstrekker kan dit percentage lager liggen.