De invloed van het energielabel op de waarde van een beleggingspand

Nieuwsoverzicht

Nieuwsbericht geplaatst op woensdag 17 april 2019.


Een goed energielabel is veel geld waard bij de verkoop van een huis. Zo kan de verkopende partij een hogere verkoopprijs vragen. Daar staat tegenover dat de koper met een goed energielabel een lagere energierekening kan verwachten. Wat is een energielabel eigenlijk? En hoe kunnen eigenaren van een pand het energielabel verhogen?

Wat is een energielabel?

Het energielabel is eigenlijk een soort keurmerk. Dit label vermeldt of het huis veel of weinig energie verbruikt. De meest energiezuinigste huizen worden voorzien van een A-label, de minst zuinige woningen krijgen een G-label. Sinds 1 januari 2015 is een energielabel verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een voorlopig en een definitief energielabel. De Rijksoverheid heeft alle woningen in Nederland voorzien van een voorlopig energielabel. Dit is eigenlijk een vrij globale indicatie puur op basis van bouwjaar, type woning, oppervlakte en inhoud. Als de eigenaar de woning wil verhuren of verkopen, dan moet er een definitief energielabel aangevraagd worden. Deze kan de eigenaar aanvragen via: www.energielabelvoorwoningen.nl Het energielabel is 10 jaar geldig.

Onderzoek invloed energielabel op verkoopprijs woning

Onderzoekers van de Universiteit van Tilburg onderzochten het prijseffect van energielabels bij de verkoop van een woning. Zij keken hierbij naar de koopwoningen met een energielabel die in de tweede helft van 2017 zijn verkocht. Uit het onderzoek blijkt dat woningen voorzien van een A- en B-label € 6.300,- extra opleveren bij de verkoop. Koopwoningen met een F- of een G-label werden voor gemiddeld € 13.000 minder verkocht. Een hoog energielabel is ook van invloed op de verkooptijd van woningen. Een woning met een A-label is 48 dagen sneller verkocht dan gemiddeld. Woningen voorzien van een G-label staan ongeveer 52 dagen langer te koop. In de oververhitte woningmarkten in steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht wordt er minder onderscheid gemaakt door kopers. Daar betaalt men momenteel de hoofdprijs voor elke woning.

Het energielabel verhogen

Er zijn verschillende maatregelen mogelijk om het pand energiezuiniger te maken, en zo dus te voorzien van een hoger energielabel. De terugverdientijd is afhankelijk van de maatregel, type woning én het stookgedrag. Het isoleren van de woning levert het meeste rendement op. Zo heeft de eigenaar de kosten voor spouwmuurisolatie al binnen vier jaar terugverdiend. Voor dakisolatie staat momenteel een terugverdientijd van gemiddeld zeven jaar. Er moet dus eerst flink geïnvesteerd worden, maar de bewoner bespaart wel direct honderden euro’s op de energierekening. Energie vergelijk je makkelijk. Je kunt dan verschillende contracten met elkaar vergelijken en zo kan ook nog eens de goedkoopste energieleverancier gevonden worden. Ook dat zorgt voor een flinke besparing. Ook door het plaatsen van zonnepanelen, wordt het energielabel flink verhoogd. Het scheelt al snel één of twee stappen op de ladder van G naar A.